Драгослав Бокан : Неповерење

426

Неповерење – супротно од поверења (сигурно најплеменитије и, истовремено, најзлоупотребљеније људске особине).
Демонски црв који изједа срце неповерењем нападнуте жртве, правећи од њега злокобног преносиоца најразличитијих неистина и гнусних лажи третираних као да су проверена, сушта истина.
То је и укидање оне здраворазумске отворености за оцену и разумевање свега што нас окружује и што нам се догађа. Одлика примитивних и незрелих духова, жељних инстант-„истине“, готових и неподношљиво поједностављених решења (што искачу као чупавац из кутије чим неко спомене какво контраверзно и друштвено неприхваћено, „политички некоректно“ име).

Неповерењем се унапред руши смисао сваког покајања, сваке промене на боље, свих људских подвига и сваке реалне и добровољне жртве за друге. Оно блокира сваку информацију, пориче истину, доноси судове који се више ни не проверавају, руши ентузијазам и полива хладном водом свако искрено одушевљење.

Предрасуде су светионици постављени на погрешном месту, што упорно и тврдоглаво светле – водећи лађе и морнаре у погрешан правац, бродолом и смрт.

Оптерећени предрасудама постајемо потпуно неупотребљиви за разговор, дружење, заједничку акцију и све оно што наводно желимо. Зато што је предрасуда директно везана за идеју да наводно „све знамо“ о људима, догађајима и феноменима пред којима држимо затворен гард према „погрешној страни“.

Предрасуда формално и по много чему личи на истину и зато је толико опасна, јер је довољно да се препустимо њеној хипнотичкој сугестији (на нечији рачун) и онда ће наша укупна слика света бити кобно замућена том лажју и ми, на овакав начин, постати борци супротне, нама непријатељске стране. Све време верујући да је добро оно што погрешно мислимо и чинимо. И да тиме чувамо друге од заблуде и погрешно поклоњеног поверења.

Човек са предрасудом је затворена књига, непокретни камен у људском облику. И, у исто време, разјарени бик што се „у служби истине“ у ствари бави прогањањем исте те истине, сатирући је са садистичким уживањем и „праведним гневом“.

„Распни Га, распни Га!“ одјекује, и даље, кроз векове и увек изнова прикива на крст управо ОНЕ које би требало славити и подржавати – на свеопшту корист читаве заједнице (па и оних што острашћено и заслепљено урлају да их треба распети, побити, забранити, отерати, уклонити из друштва…). И ти – олаки и лоше усмерени урлици – обрћу свет (и смисао живота) наопачке и на најпогрешнију могућу страну.

Када оптужиш „бело“ да је „црно“ и „светлост“ да је „тама“, ти се одмах и аутоматски придружујеш Непомениковој легији која од ове планете (још од инцидента у Еденском врту) прави отелотворени пакао. И ту ништа не помажу окаснела оправдања („нисам знао“, „тако сам чуо“, „био сам истински убеђен“) јер се више не може исправити учињено зло, нити је могуће извинити се лажно оклеветаној и због наше заблуде већ тешко страдалој и упропаштеној жртви наше предрасуде.

То да ми, често и не знајући, речима и ставовима забијамо оштре клинце у тело и душу толиких бољих од нас, представља најужаснију (и, изгледа, неизбежну) димензију наших живота. Па смо тако мрзели и грозили се многих српских јунака и мудрих људи из модерних времена нашег народа – само зато јер су нас тако учили по идеолошки ослепљеним и лажју обузетим школским програмима. Чиме смо их по други пут убијали (после њихове неправедне погибије након завршетка рата и почетка антисрпске, комунистичке окупације).

Предрасуде су владале несметано и језиво српским друштвом више од седамдесет година (и дан-данас), без проверавања и труда за досезањем оне праве (и по српство једине) истине“ А и даље се наставља читав низ још неумрлих (и многих нових) предрасуда, којим се на оштре кочеве лажи набијају и отровним језицима секу неки од најбољих и најталентованијих, најдобронамернијих и најискренијих Срба. На нашу жалост и непролазну народну несрећу.
Пошто се, за то време, на врх власти и пирамида утицаја провлаче неки од најгорих међу нама.

Зато будите опрезни.
Ослушкујте и оно што постоји само између редова и чује се ускључиво ако стварима прилазите са чврстим ставовима – али без предрасуда. Са зрнцем соли.
И са хришћанском благовешћу у души.

P. S.
Ако је неко страдао због предрасуда, онда смо то сви ми, почевши од деведесетих година (све у склопу међународне операције „рушења СФРЈ“, са Србима као ексклузивним негативцима ове глобалне акције).
Зато би требало да сопственим искуством „двапут меримо“ пре него што кренемо да „сечемо“ и одређујемо се према конкретним идејама, људима и догађајима.
То дугујемо сами себи.

P. P. S.
Неповерење је теже победити (и у себи и у другима) него класичног, већ споља дефинисаног и отвореног непријатеља. Јер оно имплицира да је све што се не уклапа у предрасудну конструкцију – у ствари само лукави маневар, лицемерје, демагогија, вешти трик… и ништа више од тога.
Из неповерења се тешко излази, као и иначе из свих магијских (опседнутих) стања свести. Ту су речи разума и реални аргументи само цепанице што додатно распламсавају и разгоревају упаљени огањ неповерења.
Не помаже чак ни оно „Где си то прочитао?“, нити „Да ли познајеш тог човека о коме говориш (ван медијске пропаганде)?“, или „Зашто не сачуваш бар мало сумње у то да ли си заиста у праву?“…